недеља, 26. јануар 2014.

Krstarenje duž Atosa

Treći post o letovanju na Sitoniji. Ovoga puta o krstarenju od Ormos Panagiasa do vrha Atosa, zatim do Uranopolija i nazad do Ormos Panagiasa. Dešava se poslednji dan letovanja, pošto smo napustili Sarti. Posle smo produžili do Soluna i taj dan završili u Dojranu. Ideja bila pun pogodak.

Prethodni izlet koji pominjem u tekstu desio se daleke 2004. Saška (supruga, prim.prev.) i ja proveli 7 septembarskih dana u Pefkohoriju. Jedan dan bili za izletu koji je imao sledeći plan: autobus od Pefkohorija do Uranopolija sa svraćanjem u Pirgadikiju, krstarenje duž Atosa, kraće slobodno vreme u Uranopoliju, odlazak u Kakovo, metoh Hilandara, Stagira - Aristotelov park, odlazak do vrlo simpatičnog gradića Arnea koji se nalazi negde u sredini Halkidikija, daleko od mora, povratak u Pefkohori. Ostao nam u vrlo lepoj uspomeni, ne znam da li ga još uvek organizuju ali vredeo je sve pare. Tada smo išli bez dece i bez fotoaparata pa smo odlučili da ponovo prođemo brodom pored manastira.

Naravno, i ovo preneto sa foruma Putovanja.info (link), sa malim izmenama:


Nije naš brod ali je vrlo sličan našem.

Išli smo na izlet ali iz Ormos Panagiasa (u daljem tekstu OP). Pošto smo letovali u Sartiju, napravili smo kombinaciju da poslednji dan krenemo, ostavimo kola u OP, odemo na izlet i po završetku krstarenja produžimo dalje za Solun.
Išli smo sa agencijom Ormos Travel, iz OP. Cena je 25e po osobi s tim što je dete od 14 godina išlo po pola cene a od 9 godina free. Isti izlet u Sartiju košta 28e ali u pola cene idu deca 6-12 godina, starija plaćaju punu cenu. Tako da ako imate veliku decu kao mi, pravac OP. E, tamo izgleda ima dosta tih agencija, vidim da je celo mesto u tom fazonu. Mi nismo gledali druge cene, samo kod Ormos Travela, moguće da ima i nešto povoljnije...

O samom izletu. Ide se brodom koji je lep, ima tri nivoa paluba, ima klimatizovanu prostoriju (za manju decu može da bude značajno), ima dva bara gde cene pića nisu mnogo nepristojne. Plovi se od OP pravo ka vrhu Atosa, u početku je Sitonija interesantnija, kasnije se prebacite na Svetu Goru. Od vrha Atosa plovi se ka Uranopolisu, tu se iskrcavamo i imamo dva sata i onda još sat i po vožnje do OP. Zvanično izlet traje 9:30 - 16:30 ali stiže se u 17h. U povratku svirka uživo, domaćini igraju i hvataju sve one koji preblizu priđu da i oni igraju. Da, pojavili su se i delfini, naravno u trenutku kada sam ja otišao u wc Postavljena slika .


Pogled na vrh Atosa.

Pošto sam išao isti izlet iz Uranopolisa, pre nekih 7 godina, neko svoje lično poređenje: iz OP je interesantnije jer se ide kružnom stazom, drugo ovo iz OP je kao celodnevni izlet, sa sve iskrcavanjem u Uranopoliju, što svemu daje drugačiju dimenziju. Problem je što mislim da brod ne prilazi dovoljno blizu Svetoj gori i manastirima. Ako se dobro sećam (a voleo bih da još neko potvrdi) kada smo išli iz Uranopolija plovili smo tik uz obalu. Sada smo bili pristojno daleko, šef je poneo dvogled ali nije to to. Mislim da je fazon u tome što uz samu obalu plove brodovi od Uranopolisa ka vrhu Atosa a kada se vraćaju plove dalje od obale. Drugim rečima, ako idete iz OP ne prilazite toliko blizu kao kada idete iz Uranopolija. Nije mala razlika u doživljaju što se može videti po broju i kvalitetu fotografija - većina je iz Uranopolija.


Eto, pa ko šta voli. Naravno, zavisi i gde letujete...




Još nešto moram da dodam što nisam napisao na forumu. Par reči o Uranopoliju (ili Uranopolisu, nisam siguran). Proveli smo u njemu oko dva sata i nije nam trebao ni minut više. Mesto je interesantno kao pogranično, od njega se ide brodom na Svetu Goru, tu se vade vize i završavaju druge formalnosti. Osim kule Andronikosa koja se nalazi u samoj luci i koja jeste atraktivna i izgledom i lokacijom, ništa drugo nemate da vidite. Tipičan grčki gradić, ni posebno lep ni ružan. Više o gradu i kuli imate ovde.

Fotografije

Нема коментара:

Постави коментар