петак, 24. јануар 2014.

Plaže Sitonije

Idemo dalje, ponovo nešto što sam 2011. godine pisao na forumu Putovanja.info o letovanju na Sitoniji. Pre tog teksta dodao bih nekoliko reči. Prethodne godine bili smo na Tasosu i to je bilo do sada možda i najlepše zajedničko letovanje. Sitonija je nekako ostala u senci tog Tasosa. Potpuno neopravdano jer mnogo lepo smo se proveli. 

Sitonija je pravo mesto za odmor. Nema ništa spektakularno što bi morali da vidite a opet priroda je prelepa i ima puno usamljenih plaža, divljih ali i uređenih, van naseljenih mesta, gde možete opušteno i udobno provesti ceo dan. Naseljenih mesta ima malo, tačnije dva veća i nekoliko minijaturnih. Neos Marmaras je skoro pravi grad i sa ekskluzivnim letovalištem Porto Karasom ne liči mnogo na druga mesta na Halkidikiju. O Sartiju sam rekao šta sam imao u prethodnom postu. Odgovorno tvrdim da je svako selo svetog trojstva Kasandre (Polihrno, Hanioti, Pefkohori) lepše od Sartija. Ostala mesta su prilično mala i morate pažljivo da odaberete gde ćete se smestiti.

Ulica u Neos Marmarasu

Takav, kakav je, Sarti nam je bio baza odakle smo nekoliko puta napadali okolne plaže i dva puta otišli na zapadnu stranu poluostrva. Na forumu Putovanja.info postoji spisak plaža Sitonije, ima ih preko 50 tako da nije loše obavestiti se pre polaska koje vam odgovaraju. Naravno, nismo jurili da ih sve obiđemo, posetili smo nekoliko i mislim da smo napravili dobar izbor. Pogledajte obavezno fotografije. Pored svake je uneta lokacija tako da možete da vidite gde se koja plaža nalazi.
prvi post, iz Grčke
Znači danas bili na plaži Karidi, u popodnevnim satima. U pitanju je peščana uvala, vrlo plitka. More je mirno, nekih 30m od obale ne prelazi preko kolena. Pesak sitan, onaj najsitniji. Očekivano, plaža je prepuna male ali sasvim male dece (sa roditeljima, naravno) i baba i deda (bez roditelja...). More danas nanelo trave, ne znam dal je tako stalno. 
E, dobro, zalazak sunca je prelep što ovde u Sartiju nemam prilike da vidim. Biće fotki.
I ako već idete pa još i kolima, vodite računa parking je takođe pod peskom, možete lako da se zaglavite. 

Zalazak sunca na Karidiju

drugi post, po povratku
Kalamici ima vrlo lepu plažu, mislim na središnu plažu ispred... mesta Kalamici. Levo od te plaže (kada se gleda ka moru) je valjda nudistička a desno je plaža kampa. Na te dve nismo bili. Na ovoj središnoj bili smo jedno popodne. Pesak je je nešto krupniji nego u Sartiju, pretpostavljam da nije za pravljenje figura ali za kupanje je ok. Voda je prilično čista a dubina dolazi prilično brzo. Poseban šmek plaži daje maleno ostrvo u desnom delu. Do ostrva može i peške, ako ste malo viši. Na plaži ima više barova sa ležaljkama, onaj preko puta ostrva je sasvim ok. Na plaži je bilo prilično sveta, prijatelji koji tu letuju godinama kažu da ranije nije bilo tako, da se gužva povećala ove godine. Hteli da dođemo još jednom ali nismo stigli.

Plaža u 
Toroniju je uska ali dugačka. Mislim na onu glavnu plažu. Pored nje, ima još dve izdvojene uvale, na strani prema Neos Marmarasu. Dubina kreće vrlo brzo, već posle 5-6m. Pesak krupniji. Plaža nas nije posebno oduševila, naravno poredeći je sa nekim drugim plažama na Sitoniji. Zato su ležaljke beach bara Barakuda vrlo udobne. Malo dalje od centra plaže ima puno praznog prostora, ko voli da se osami nema problema. Nije zgodna za malu decu, zbog dubine.

Toroni, pusta plaža udaljena od mesta

Lagomandra je plaža na kojoj možete ceo dan da provedete. Dugačka, široka, čista voda, krupniji pesak. Dubina nastupa relativno brzo mada ne toliko kao u Toroniju. Ima bar na plaži sa dosta ležaljki ali ima i prirodni hlad duž cele plaže. Kolima možete sići sa puta do same plaže, ima hlad za kola. Iza plaže je apartmanski kompleks u kome se nalazi i prodavnica. Ko je sa te strane Sitonije, ne bi trebalo da je propusti.

Portokali ili Orange Beach pominje se u svim brošurama, ne bez razloga. Vidite fotografije, da ja ne prepričavam. Kolima se skreće sa puta i vrlo brzo se stiže do dela predviđenog za parking, iznad same plaže. Ako poranite pronaći ćete celodnevni hlad. Na plaži nema puno peska, veliki deo je u stenama. Onaj najveći peščani deo je skoro potpuno zauzet ležaljkama i opet ako poranite zauzećete mesto. More ima prelepu boju, plićak je dosta dugačak, postoji stena sa koje možete da skačete ali vodite računa na koju stranu to radite - ima puno podvodnih stena. Idealno za ronioce, prvi put mi bilo krivo što nemam masku. Skroz desno od ležaljki u stenama ima pojedinaca ili parova koji su se osamili. Kažu da ima nudista, ja ih nisam video. Prelepo.

Portokali ili Orange Beach


Ipak naš izbor br.1 kao najkompletnija je 
Armenistis. Dovoljno široka, dugačka, dovoljno ali ne i suviše dugačak plićak. Prelepa boja mora. Iza plaže nalazi se kamp Armenistis, sa barom, restoranom, prodavnicom... Kola parkirate ispred kampa i na ulazu ostavite bilo koji dokument, ulaz se ne plaća. Puno mladog sveta na plaži. Prijatna muzika. Bez ijedne zamerke.

Goa je vrlo lepa plaža, usečena u steni, sa barom koji je izgleda poznatiji nego sama plaža (moja slobodna procena, na osnovu nekih plakata po Sartiju). Na žalost ostatak porodice nije delio moje oduševljenje pa smo samo svratili jedno popodne.

Sarti ima vrlo dugačku mainstram plažu. Pesak je sitan. U Starom Sartiju dubina brzo nastupa (tako kažu) u Novom Sartiju treba ići malo duže dok ne dođe preko glave. Za moj ukus predugo ali opet nisam morao da brinem za malo dete. U tom Novom Sartiju gužve nije bilo, svaki dan smo bili u prvom ili drugom (poslednjem) redu. Ležaljki nema, ima ih u starom delu. Prilično široka plaža, na dva nivoa, prvi nivo je ravan idealan za sportove na pesku, onda ima stepenik i druge deo koji ima onaj normalni pad ka moru. Voda nije bila preterano čista, bilo je i talasa ali iz nekog razloga ljudi u Sartiju znaju da bacaju svašta u vodu što ne rade na drugim plažama. Problem sa ovom plažom je što ima mnogo lepših oko nje ali za plažu u mestu te veličine, ako nemate kola, sasvim je solidna.
Nedaleko od Novog Sartija je mali kompleks apartmana i hotela, nazvan po jednom od njih 
Sarti Beach. Tamo je još veći plićak, mislim da nisam ni stigao do dela gde voda ide preko glave, neprihvatljivo...

Fotografije:


Нема коментара:

Постави коментар